Hvis du er glad i naturen, vil du selvsagt også ta vare på den. Det kan virke som om dette er en altfor stor sak for et enkeltmenneske. Kanskje du vil overlate miljøvern til politikerne, men miljøvern i hverdagen avhenger av helt vanlige mennesker. Det er du og alle andre som bruker naturen som skal ta vare på den.
Allemannsplikten
Allemannsretten er godt kjent, og mange benytter seg av den. Men det er ikke alle som kjenner allemannspliktene, som står i samme lov. Du har for eksempel ikke lov til å skade friske trær. Skal du ha ved, kan du sanke tørre kvister på skogbunnen, men ikke brekke greiner av trærne. det er heller ikke lov til å henge opp hengekøye i trærne slik at de blir skadet. Ikke forstyrr dyr og fugler, reir eller hiplasser. Ikke plukk med deg truede blomster. Ta med søppel hjem og oppfør deg som en gjest når du er i naturen.
Rydd opp etter andre
Selv om du er flink til å ta med deg søppel hjem, kan det likevel hende du finner søppel i naturen. I strandsonen er det ofte mye plast. Til tider kan det faktisk være skremmende mye plast på strendene, og det er nesten til å miste motet av. Men tenk på at alt du tar med deg hjem, blir fjernet fra naturen. Rydd langs stier og skogsveier når du går på tur. Hvis du synes det er ekkelt å plukke opp andres søppel, kan du ta med deg hansker eller en gripestang/søppelplukker. Lær barna å gjøre det samme, og ikke glem å ta vare på nærnaturen der du bor, for den er også verdifull.
Senk forbruket ditt
Noe av det beste du kan gjøre for naturen, er å senke forbruket. Du trenger for eksempel ikke å kjøpe kostbare, og til dels miljøskadelige turklær. For å ta en vanlig hverdagstur, trenger du bare vanlige klær, for eksempel joggebukser. Prøv å unngå klær av plastmateriale, for de kan skille ut mikroplast som havner i naturen. Reparer ting i stedet for å kjøpe nytt. Du kan for eksempel kjøpe reservedeler til mobilen hos teknikkdeler, og gi mobilen din et lengre liv gjennom å reparere den selv.
Bli med i en organisasjon
Det finnes mange organisasjoner som gjør noe for miljøet, enten de er store, internasjonale organisasjoner, eller en lokal dugnadsgjeng som plukker søppel i naturen. Engasjer deg gjerne i en organisasjon som lærer barn og unge hvordan de skal ta vare på naturen. Lær mer om hvilke arter som lever i nærmiljøet ditt. Finnes det truede arter i nærheten, og hva kan du i så fall gjøre for å ta vare på dem? Kanskje du kan lage insekthoteller, sette opp fuglekasser for sjeldne fugler, eller bare så en blomstereng for å hjelpe de lokale insektene.