Friluftsliv for nybegynnere

by:
Tags :
Category :Uncategorized

Med stadig mer fokus på fysisk aktivitet og helse, er friluftslivet et godt alternativ for mange. Ikke minst kan det være et samlingspunkt for familie og venner i en ellers hektisk hverdag. Men hvor begynner man, hva skal man ha på seg av klær og hva trenger man av utstyr?

Klær for friluftslivet

Ordtaket sier, “Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær!” Skal man ut i marka eller fjellet, er det viktig med gode klær. Særlig på høst og vinter er undertøy viktig. Superundertøy er et godt alternativ og undertøy av ull fungerer veldig godt, særlig hvis man skulle bli våt. Ull varmer selv om det er vått.

En vindtett og regntett jakke og bukse er også å anbefale. Det finnes et veldig stort utvalg av slike jakker og bukser. Ta en tur i din lokale sportsbutikk og ta en titt.

Riktig skotøy er prima på tur. Igjen kan det være lurt med vanntette eller gode impregnerte tursko. Anbefaler sko som strekker seg opp på leggen, da det er lett å vrikke ankelen i ulent terreng. Jaktstøver er et godt alternativ der. De gir god støtte for ankelen og pleier å være vanntette.

En liten selvfølgelighet: Husk lue, skjerf og hansker, været kan endre seg raskt, særlig hvis man ferdes til fjells.

Utstyr

Skal du på tur en dag eller to er det viktig med riktig utstyr. Utstyr som en liten øks, eventuelt en liten tursag og kniv, er viktig hvis man skal gjøre opp ild. Tennposer kan være snarveien til å få tent opp et godt bål på kort tid. Ikke glem lighter, tennstål eller fyrstikker.

Man kan lage mat på bål, eller kjøpe seg et godt stormkjøkken. Det finnes gode kjelesett og brennere å få tak i uten at det koster skjorta. Men husk: Sjekk skogbrannfaren i området der du ferdes!

Hvis du ikke skal overnatte under åpen himmel må man ha seg et godt telt. Det finnes mye å velge i der ute, men hvor godt det holder vann ute og hvor lett det er å sette opp, bør stå høyt på listen. Plass og vekt er også noe å ta hensyn til, så ikke velg et for stort telt.

Sovepose bør du legge litt penger i, det er viktig å holde seg varm om natten. Soveposen bør holde ned mot 0 grader, hvis du har tenkt deg på overnattingstur sent på høsten og tidlig vår. Til overnatting om vinteren må man ha en virkelig god sovepose, som holder ned til minussiden av gradestokken.

Du skal jo ha noe å bære alt dette i, så en ryggsekk av god kvalitet er et must. Her er det også veldig mye å velge i. Det viktig å ha noe som sitter godt på ryggen, godt feste over brystet og rundt midjen. Man får tursekker i mange forskjellige størrelser, så tenk igjennom hva du skal ha med deg og hvilke løsninger som passer deg. Har du småbarn kan tursekken fungere som bæremeis for barnet, for eksempel.

Sist men ikke minst, husk godt humør og begynn i det små!

Se etter egnede turstier her .