Friluftslivet tilhører alle!

by:
Tags :
Category :Uncategorized

Vi er utrolig heldige som bor i et land som har så variert, åpen og vel ivaretatt natur som Norge! Og det har smittet over på vår kultur – det er ikke mange folkeslag i verden som er så brennende opptatt av å oppleve naturens gleder som nordmenn. Om vinteren spenner vi på oss ski og brett, på høsten setter vi opp teltet i ildrøde høstlandskap på fjellet og på våren og sommeren koser vi oss i skogen og ved fjordene. Samtidig som at vi er omgitt av denne vakre naturen har vi også en politisk kultur som støtter opp om at dette er noe vi skal dele. Ikke bare er områdene åpne for alle, de blir også ivaretatt av både kommunale og frivillige personer hele året rundt.

Sunt for kropp og sjel

Og det er to grunner til at det offentlige i Norge velger å gjøre det på denne måten. Det ene er at det er det riktige å gjøre. Naturen tilhører alle, og hver eneste innbygger har like stor rett til å nyte den, så lenge de lar andre også få den gleden. Den andre er at det er lønnsomt for Norge som nasjon. Opplevelser i naturen er godt for helsa på mange måter. Det gir masse energi og trening, er vist å positivt påvirke psyken, skaper en følelse av samhold og trivsel. Alt dette er med på å senke sykefravær og medisinske kostnader, øke arbeidsglede og generell folkehelse og bygge en god kultur som er gunstig for hele befolkningen. Alle vinner på å la naturen være en sentral del av nordmenns liv. Har du tenkt på hva slags effekt det har på din familie å være ute i naturen?

Hytteliv er unikt for Norge

Et annet aspekt ved nordmenns kjærlighet til naturen er vår store interesse for hyttelivet. Det føles så selvfølgelig for oss å skulle eie eller leie et lite hus på fjellet, i skogen eller ved sjøen, men nordmenn er faktisk ganske alene om å feriere på den måten – nok til at våre naboer i øst smiler litt av å høre historiene om “nårrbaggarna som skal på hytta!”. En hytte er også en fantastisk måte å samle familie og venner på, og økonomisk er det ikke umulig å skaffe allerede i ung alder. For noen hundre tusen kan du være hytteeier. Innredning kan du få forholdsvis rimelig på Ikea og furniturebox.no, og en del av gleden er nettopp å bruke mange år på å gjøre hytta til noe spesielt for din familie.