Frisk luft er sunt

by:
Tags :

Det gjør godt å puste i frisk luft, og det er mye du kan finne på utendørs hele året. Nordmenn er generelt flinke til å bruke naturen, men mange tenker kanskje på friluftsaktiviteter som noe anstrengende å tidkrevende. Men det er ikke nødvendig å dra på milelange fjellturer, eller gå på lange skiturer for å bruke naturen. Har du natur i nærmiljøet, skal det ikke så mye til. En kort joggetur eller spasertur i naturen gjør godt for både kropp og sinn. Du trenger ikke avansert turutstyr eller en diger sekk, bare vanlige hverdagsklær og kanskje litt niste.

Enkle hverdagsaktiviteter utendørs

Det er viktig å holde seg i form, og trene litt så ofte som mulig. Legg treningen utendørs i stedet for å bruke treningsstudio. Da får du viktige timer ute i sol og frisk luft. Og hvis det skulle regne, kan du fint gå eller jogge i regnjakke. Hagearbeid kan også være trening. Foretrekker du styrketrening, er det ingen grunn til å gå innendørs. Mange styrkeaktiviteter kan gjøres ute i hagen, samtidig som du hører fuglene synge. Du kan faktisk bygge opp et helt treningsprogram ute. Du kan selvsagt også legge inn dine egne øvelser og bare bruke fantasien. Kanskje du har et lekestativ i nærheten, eller kanskje du finner et tre eller andre ting du kan bruke i treningen din.

Vintergleder

Det er ingen grunn til å holde seg innendørs selv om det blir snø og kaldt. Du trenger ikke engang å like å gå på ski. Om vinteren kan det være fint å ake eller bygge snømann, og dette er noe de fleste kan gjøre ganske nært huset. Har du en sparkstøtting, kan du finne den fram når det er is eller hard snø. Hele familien kan bli med og leke ute, og disse aktivitetene krever heller ikke så mye planlegging. I en travel hverdag er det kanskje ikke tid til lange turer i skogen. Da er de korte uteturene en fin erstatning. Barn setter alltid pris på at voksne leker sammen med dem, og kanskje gjenoppdager du gleden med vinteren.

Heller mange korte enn få lange

Selv om de lange turene er fine, er det hverdagsaktiviteten som bidrar til å holde deg i form. Det viktigste er å trene litt hver dag, og helt komme seg ut hver dag. Frisk luft og mosjon er bra for helsen, gir bedre søvn og øker livsgleden. Du trenger ikke å være utendørs mer enn en halvtime om dagen. Bor du nært jobben, kan du gå eller sykle dit, så får du både trim og frisk luft. For det er ofte ikke så mye som skal til for å bli mer aktiv. Og ettersom det er flest hverdager, er det hverdagsaktivitetene som er de viktigste.